Jonge evangelischen pikken het niet langer en organiseren anti-Bach dag

Naar aanleiding van de recente Bachdag vond deze week ook een demonstratie tegen de befaamde componist plaats onder de noemer “Dag Tegen Bach”. Een meute furieuze evangelische christenen schaarde zich zondag samen op het Malieveld. Daarbij hielden zij spandoeken omhoog waarop onder meer leuzen te lezen stonden als “Dood aan Bach”, “Muziekcrisis code rood!!!!!!” en “Leve Hillsong!” Volgens de actievoerders is er al langere tijd sprake van een verafgoding van Bach en wordt verzet hiertegen de laatste tijd steeds meer zichtbaar.

“We moeten ons er bewust van zijn dat Bach voor zijn eigen tijd al hopeloos ouderwets was,” zegt initiatiefnemer en charismatische coach Bastiaan van de Kapel (21, Pinkstergemeenten). “En voor deze tijd geldt al helemaal dat niemand nog naar hem luistert, behalve misschien mensen die bejaard zijn, of die teveel op de inhoud zitten. Snap je wat ik bedoel?”

Volgens andere demonstranten houdt Bach zich te weinig bezig met het gevoel.

“Bach was veel te analytisch, bovendien dacht hij veel te veel na,” merkt spreekster en blogger Johanna Vlamminga (23, Vrije Evangelische Gemeenten) op. “In onze tijd besteden we – terecht – veel meer aandacht aan het gevoel dat we ergens ter plekke krijgen. Gevoel à la moment moet altijd voorop worden gesteld vind ik, anders wordt het leven zo saai. En dat geldt natuurlijk ook voor de muziek. Bach schiet hierin echt tekort en bovendien heeft onze kerk geen jongeren meer over doordat er zoveel Bach werd en wordt gespeeld.”

Volgens de actievoerders moeten kerken Bach gaan loslaten en zich volop overgeven aan Hillsong, Opwekking, BEAM-worship en verwante muziekstijlen.

“Het zal een moeizaam proces worden, maar we moeten én zullen er komen,” zegt Sebastiaan. “Ik weet het zeker, want ik werd tijdens het luisteren van Bach een keer getriggerd door een valse (dissonante, red.) noot. Sindsdien heb ik het op mijn hart om alle sporen van Bach uit de kerken te wissen.”

De demonstratie wordt besloten met een provocatie: de deelnemers zingen a capella een lied van Hillsong, terwijl ze een charismatische blik opzetten. De dag eindigt met het uitdelen van Mozartkügeln. 

Noch de BEAM-worshipband, noch de Netherlands Bach society waren beschikbaar voor reacties.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *