Jan heeft een bijzondere hobby: voornamen verzamelen van bevindelijke predikanten

Glunderend zwaait Jan Beek de deur van de privébibliotheek in zijn hoekwoning open. Rijen portretten met enkel een voornaam eronder ontvouwen zich voor het oog. De vierendertigjarige jongeman uit Veenendaal laat er geen gras over groeien: “Kijk, hier mijn pronkstuk: IJp, die in Klaaswaal gestaan heeft. Haha, IJp! Bijzondere naam hè, helemaal voor een dominee uit de Gereformeerde Gemeenten.”

Als we even later voorzien zijn van koffie vertelt Jan over zichzelf. Opgegroeid in de Gereformeerde Gemeenten vond hij rond zijn achttiende jaar de weg naar het licht. Via de HHK, de Gereformeerde Bond in de PKN, de ICF, de Mozaïek en een jaar backpacken in Midden-Afrika leerde hij dat kerkverbanden en dominees er niet toe doen. Jan weet inmiddels beter: het gaat erom dat je op een authentieke manier je hart volgt en dat de Bijbel daar altijd wel een bemoedigende tekst voor heeft.

“Toen ik weer op Nederlandse bodem kwam viel het mij op dat dominees bijna nooit bij hun voornaam werden genoemd. Het leek wel: hoe bevindelijker, hoe moeilijker om de voornaam te achterhalen. Ik heb de handschoen opgepakt en ben begonnen met een voornamencatalogus. Daniël Gillissen belt me tegenwoordig regelmatig! Wij begrijpen elkaar als openminded ex-gergemmers goed, en doordat hij voor het Nederlands Dagblad werkt heeft het ook een functie.”

Even later lopen we weer langs zijn zorgvuldig opgestelde catalogus. IJp hadden we al gezien. Bij de GGiN zien we de naam Jochem prominent prijken tussen Jan en Otto. Bij de oGGiN valt de naam Anthonie meteen op. “Kijk hier, bij de Gereformeerde Gemeenten mis ik nog een paar namen. Maar die krijg ik ook wel te pakken.”

Bij vertrek wil Jan nog even iets benadrukken: “Ik hoop wel dat het duidelijk is geworden dat het eigenlijk voor mij een persoonlijke missie is geworden om de rechterflank van de gereformeerde gezindte bekend te maken met de voornamen van hun predikanten.” Een voornaam streven, Jan.

Dit is een ingezonden artikel. Ook inzenden? Mail naar [email protected]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *