Huijgen schrijft nieuw boek – Martha: Icoon van calvinisme

Prof. dr. Arnold Huijgen, theoloog en hoogleraar aan de PThU, schrijft aan een nieuw boek, laat hij weten aan de Kanaän Courant. Als vervolg op zijn in 2021 verschenen spraakmakende publicatie Maria: Icoon van genade werkt hij nu aan het tweede deel van zijn serie, getiteld Martha: Icoon van calvinisme.

Als reactie op de kritiek vanuit behoudende hoek op zijn boek over Maria, kiest Huijgen nu bewust voor een boek dat hoogstwaarschijnlijk meer in de smaak zal vallen in orthodox-protestantse kringen. Huijgen verklaart: “In eerste instantie kon ik weinig met de negatieve respons op het eerste deel over Maria, maar nu ik – in tegenstelling tot eerder – aan een universiteit verbonden ben die zich nadrukkelijk ‘protestants’ noemt, besef ik: liever onbijbels dan paaps.”

“Martha is bij uitstek het voorbeeld van een calvinistisch arbeidsethos”, betoogt Huijgen met veel pathos. “In het zweet des aanschijns at zij haar brood, voordat ze tot de aarde wederkeerde, legde zij haar bezem nooit neer. Martha staat in een rij van sterke Bijbelse vrouwen die laten zien dat de kerk niet zonder vrouwelijk werk kan,” aldus Huijgen. 

Volgens Huijgen kan de kerk veel leren van de werklust van Martha. Huijgen: “Soms kijk ik om me heen en verbaas ik me over de vergeestelijkte luiheid van hedendaagse christenen. Dan denk ik: Maria, Maria, leg je Bijbel neer. Er is genoeg te doen; kom op, werk en leer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *