Het echte verhaal van de groene kerken

Afgelopen jaar hebben Kerk in Actie en Maatschappij van Welstand een nieuw initiatief gestart: stichting GroeneKerken. Dit project in het kader van duurzaamheid en rentmeesterschap bestaat nu al een tijdje en er zijn louter goede berichten over te vinden. Goede interviews in de kranten en mooie verhalen op de website van de stichting zijn er genoeg. Maar het is belangrijk om ook de andere kant van het verhaal te weten. Daarom ging de redactie van deze krant het land in om de stemming onder gewone gemeenteleden te peilen.

De Protestantse Gemeente te Wolphaartsdijk is zo’n kerk die is aangesloten bij het initiatief. We spraken een mannelijk gemeentelid dat liever anoniem wil blijven. Het mooie van Wolphaartsdijk was, volgens hem, dat de kerk in de hechte gemeenschap altijd een centrale rol had. De pastorie midden in het dorp wel in het bijzonder; men kon altijd aankloppen bij dominee Liesbeth. Maar sinds het een groene kerk is heeft de kerkvoogdij de begroeiing in de pastorietuin laten uitdijen. Zo kon het groene karakter van de kerk extra benadrukt worden. Maar nu weten veel mensen de pastorie niet meer te vinden. Ook is de wekelijkse bloemengroet vervangen door een doorgeefplant, iets wat het gemeentelid in kwestie betreurt.

In Zegveld spraken we met Hendrikus van Dam, lid en ouderling van de hervormde gemeente aldaar. Van Dam zegt erg blij te zijn dat ze als behoudende gemeente via deze stichting ook verbinding met andere kerken hebben. Het is volgens hem erg goed om een beetje groen bezig te zijn. “Zeker hier in de polder is dat hartstikke belangrijk”, aldus Van Dam. Maar ook hij kon enkele vervelende nadelen opnoemen van het lidmaatschap bij GroeneKerken:“Vroeger kochten we gewoon een goedkoop zwart pak als ambtsdragers. Maar in het kader van duurzaamheid kan dat nu opeens niet meer. Nu lopen alle ambtsdragers in een vreselijk duur zwart pak. Dat gaat natuurlijk volledig tegen onze eenvoudige boerenmentaliteit in.”

 Sjaak van den Berg is lid van de doopsgezinde gemeente van Westzaan. Ook zij sloten zich aan bij GroeneKerken. Van den Berg wil niet al te negatief zijn, maar vindt dat er niet doorgeschoten moet worden Hij laakt met name dat het doopwater tegenwoordig niet meer wordt vervangen:  Ik ben blij dat ik niet meer gedoopt hoef te worden, want er komt me toch een lucht uit dat bad. Binnenkort hebben we behalve een groene kerk ook nog groen doopwater.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *