Gereformeerde Gemeenten krijgen ambassade in Jeruzalem

Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat de Gereformeerde Gemeenten een ambassade gaat openen in Jeruzalem. Dat dit kerkgenootschap een bijzondere fascinatie heeft voor haar oudste broeder was natuurlijk geen geheim. Eerder werd er via een achterdeur van het curatorium al een heuse dominee uitgezonden naar het beloofde land. Maar toch is deze nieuwe stap hoogst opmerkelijk te noemen.

De krant sprak met een woordvoerder van de Gereformeerde Gemeenten over deze nieuwe stap. Het doel van de ambassade in Jeruzalem is in eerste instantie om alle  in Israël vertoevende leden van het kerkgenootschap te kunnen bijstaan. Ieder jaar als de zomer nadert beginnen immers enkele duizenden leden van de Gereformeerde gemeenten  aan een pelgrimage naar het beloofde land. Voor veel van hen is het heel bijzonder hun voeten te drukken in de Israëlische aarde. 

De Israëlische autoriteiten kunnen soms echter best wel vervelend doen. Zo zijn er bij het kerkgenootschap klachten binnengekomen van mensen wier Statenvertaling is afgepakt door de politie. Ook het te pas en te onpas zingen van psalmen uit de berijming van 1773 kan niet altijd op waardering rekenen. Om haar leden in dit soort gevallen bij te staan is de ambassade hoofdzakelijk opgericht.

Volgens de woordvoerder is de ambassade ook erg handig bij de invoer van Israëlische producten naar Nederland. Zo hoeven de verkoopdagen van de vrouwenverenigingen van het kerkgenootschap nooit meer zonder een goede voorraad Israëlische wijn te zitten. “We hebben een contract met een Urker schipper gesloten die eens per maand een lading goederen naar Nederland wil smokkelen. Een werk van barmhartigheid”, aldus de Gereformeerde Gemeenten.

Een ambassade van een kerkgenootschap zorgt natuurlijk wel voor gefronste wenkbrauwen. “Gelukkig neemt de Israëlische overheid het tegenwoordig niet zo nauw met wetten en regels. Zo konden wij ook makkelijk een overeenkomst met hen sluiten.”, weet de woordvoerder te vertellen. “In eerste instantie waren ze niet heel erg enthousiast, maar toen we ze beloofd hebben te helpen met de toekomstige verovering van de tempelberg waren ze snel om.”, voegt hij nog toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *