Gereformeerde Gemeenten Gouda start campagne tegen vrijzinnigheid in eigen kring: “Korte metten mee maken”

In de jongste zaterdageditie van het Nederlands Dagblad valt een uitgebreid interview met ds. A. Moerkerken te lezen, predikant in de Gereformeerde Gemeenten. In dit interview benadrukt  ds. Moerkerken de waarde van het curatorium. Want, zo stelt hij, als er geen curatorium is, opent dat de weg voor vrijzinnigheid in de kerk. 

Deze uitspraak deed veel stof opwaaien, zo ook in het Goudse filiaal van de Gereformeerde Gemeenten. De kerkenraad is enorm geschrokken. “Wat ds. Moerkerken hier zegt betekent eigenlijk dat er ook in onze gemeente sporen van vrijzinnigheid te vinden moeten zijn”, aldus de kerkenraad in een verklaring op haar website. De kerkenraad van de Goudse gemeente gaat daarom op zoek naar deze vrijzinnige zaadjes om er korte metten mee te maken.

Ouderling De Vries ligt, namens de kerkenraad, toe: “De huisbezoeken zullen er bijvoorbeeld anders uit gaan zien. Voortaan gaan we ook vragen stellen over wat de Bijbel en Jezus nu precies voor het leven van de gemeenteleden betekenen. Op die manier kunnen we sporen van vrijzinnigheid beter in de kiem smoren.” 

Op de jeugdverenigingen zal de leer bovendien veel meer boven het plezier komen te staan. Er komt voortaan een ouderling op iedere avond van de jeugdvereniging om de boel in de gaten te houden. De kerkenraad is verder nog aan het werk aan een bijsluiter bij de Bijbel. Daarin komt te staan hoe je om moet gaan met Bijbelgedeelten die je vrijzinnig kunt interpreteren,  zoals Bijbelteksten over het licht dat het duister overwint. Ook de Bijbelkringen van de gemeente komen onder streng toezicht te staan. “Als er iets een broedplaats voor vrijzinnigheid is, is dat wel zo’n Bijbelkring”, aldus De Vries.

2 reacties

  1. Het is toch niet te geloven dat de jeugd geen plezier meer mag hebben.
    Ik zou die ouderling toch even laten weten dat hij 1 avond is geweest en daarna nooit komt.
    Ze zien zeker niet dat ze zo de jeugd wegpesten.
    Goed bezig Ger gem
    En iemand in de riem smoren stelletje ………

  2. In het kielzog van vrijzinnigheid komt ongetwijfeld het geloof in de global warming. Naar aanleiding van de uitspraak van leider Moerkerken,meer aandacht voor klimaat in de prediking?bewaar me! zijn er naar verluid plannen om tijdens de huisbezoeken uit te kijken naar verwijderde stookkanalen of afdrukken van opgeruimde houtkachels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *