Geen plaats voor Mozaïek in Rijssen: te veel kerken, te weinig bouwgrond

Mozaïek gaat uitbreiden. Dat maakte de leiding van de kerk bekend via haar nieuwsbrief. De plannen zijn groots. Van de zeven beoogde nieuwe standplaatsen bevinden meerdere zich zelfs buiten de Biblebelt. Maar niet elk beoogd doelwit van de evangelische worshippers kan hen welkom heten. In Rijssen, bijvoorbeeld, zijn al zoveel kerken dat er letterlijk geen plaats is voor een nieuwe. De gemeente zou bestemmingsplannen moeten aanpassen om een plekje voor een nieuwe kerk te creëren.

De situatie is zorgelijk, erkent Kees Kraayenoord, leider van de moederkerk te Veenendaal. “Normaal is de Biblebelt een thuiswedstrijd voor ons”, zegt hij. “En Rijssen is een gereformeerd bolwerk. Of zoals wij dat noemen: een vijver vol ontevreden visjes. Die zingen we vaak wel los van de bestaande kerken. Maar in Rijssen gaat dat wat lastiger. Daar hebben ze geen vrijgemaakten.”

En geen ruimte, zo blijkt. Rijssen is één van de weinige steden in Nederland die meer kerken dan cafés heeft. Het bestemmingsplan voorziet al in minstens twee kerken per vierkante kilometer. De grootste partij in de gemeenteraad, SGP, ziet dan ook geen kans om nog plaats in te ruimen voor Mozaïek. “Hoe graag we dat ook willen”, benadrukt fractievoorzitter A. Scheppink. “Het beste dat we kunnen doen is Mozaïek vragen hun diensten te houden op hetzelfde veld waar we graag rockconcerten verbieden. We hebben begrepen dat hun band net zoveel lawaai maakt als een gemiddelde metalband.”

Kraayenoord laat zich niet uit het veld slaan. Hij weigert mee te gaan in de redenering dat gereformeerd Rijssen uit angst voor concurrentie de boot afhoudt. “Daar geloof ik niks van. Dat zou wel een heel groot clichéverhaal zijn. En Mozaïek gelooft in van alles, zolang het maar niet cliché is.” Hij houdt de deur op een kier voor een start in Rijssen. Als eerste wordt de optie verkend om een bestaand kerkgebouw te gebruiken voor hun worships. Welk gebouw dit moet worden ligt aan welk het meest leegstroomt na de komst van Mozaïek.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *