Ds. T.R. Eurnis bidt altijd “moederziel alleen in de stille binnenkamer”, zegt hij het liefst minimaal één keer per half jaar in de Terdege.

Ds. T.R. Eurnis (57) bidt altijd moederziel alleen in de stille binnenkamer. Dat zegt hij het liefst minimaal één keer per half jaar in de Terdege. Vandaag zegt hij het weer. Dit keer in een exclusief interview met de Kanaän Courant.

“Ik bid altijd moederziel alleen in de stille binnenkamer”, zegt ds. Eurnis. Hij loopt door zijn studeerkamer en komt tot stilstand bij een grote eikenhouten lessenaar waarop een kolossale Statenbijbel ligt. Hij steunt met zijn ellebogen op de lessenaar, kijkt eerst in de Bijbel, dan naar de fotograaf, en zegt: “Dit lijkt me wel een mooi plekje voor de fotoreportage.”

De Statenbijbel ligt opengeslagen op Prediker 1. “IJdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid”, citeert ds. Eurnis een deel uit het desbetreffende hoofdstuk op zangerige wijze. “Een krachtig woord en nog altijd actueel”, zegt ds. Eurnis. “Veel jongeren vinden het bijvoorbeeld lastig om de ijdelheden van deze wereld te weerstaan. Ze willen de nieuwste GSM en de duurste merkkleding. Het draait dan om het perfecte plaatje. Maar de Bijbel leert ons toch echt anders.”

De dominee wil nog meer voorbeelden van hedendaagse ijdelheid oplepelen, maar hij wordt onderbroken door zijn vrouw, Jenny Eurnis-Lende (49). Ze komt de koffie brengen. Een goed moment om een portret te fotograferen van het domineespaar. Een voorzichtige glimlach breekt door op Jenny’s gezicht als ze wat stijfjes naast haar man voor de massieve boekenkast gaat staan. “Niet lachen, Jenny”, zegt ds. Eurnis. “Dan denken ze dat je onbekeerd bent.” De glimlach verdwijnt. Met hun gezichten in een strakke plooi staren ds. T.R. Eurnis en Jenny de fotograaf aan. De staat van ellende straalt overtuigend van hen af. “Kunt u de foto misschien van de andere kant maken?’, richt ds. Eurnis zich plots tot onze fotograaf. “Dan komt mijn gezicht meer tot zijn recht.”
Als het interview ten einde loopt, wordt op dringend verzoek van ds. Eurnis gelijk een nieuwe afspraak voor een interview in de winter van 2023 ingepland. Geen kans om het binnenkamerevangelie en plein public te prediken mag onbenut gelaten worden. Onze fotograaf toont tenslotte nog een preview van de fotosessie. “Gebruik die tweede en die vijfde maar”, zegt ds. Eurnis beslist. “Daar sta ik zo mooi nederig op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *