Ds. Kersten wordt uitverkoren verklaard. ‘Wij doen niet aan heiligenverering’

In 2023 is het 75 jaar geleden dat de GerGem-voorman ds. Kersten overleed. Het kerkgenootschap heeft van dit jaar een groot feest gemaakt vol met eerbetoon aan haar grondlegger. Zo werd er onlangs in de Saambinder, het lijfblad van de Gereformeerde Gemeenten, een fictief interview met een jonge ds. Kersten gehouden. De herinneringscultuur rondom deze geruchtmakende persoonlijkheid floreert weer als nooit tevoren.

De festiviteiten omtrent het jubileum van de beste man beginnen grote vormen aan te nemen. De geruchten gaan dat hij binnenkort officieel uitverkoren wordt verklaard door het curatorium. Want aan heiligenverering doet de Gereformeerde Gemeenten absoluut niet. Om dit proces te kunnen afronden is het kerkverband nog bezig om de legenden omtrent zijn persoon officieel te laten erkennen. Hiertoe worden de leden van het kerkgenootschap, en ook de abonnees van het RD, gebombardeerd met de al dan niet bekende verhalen over deze dominee. Want wist u dat hij altijd ’s nachts in bed stiekem godvruchtige werkjes las? En dat hij als jonge jongen met zijn voeten in een bak koud water zat tijdens het lezen van oersaaie oudvaders? Wist u ook dat ds. Kersten de enige GerGem-er is die vereerd wordt omdat hij op jonge leeftijd aan de dis mocht aangaan?

Jochem Verhoeven, lid van de GerGem te Sliedrecht, wist dit allemaal al lang. Al op jonge leeftijd kreeg hij van zijn opa boekjes over dominee Kersten. De afgelopen tijd werd zijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ging hij op onderzoek uit naar de persoon van dominee Kersten. Hij deed schokkende ontdekkingen. Zo kwam hij erachter dat ds. Kersten eigenlijk ontzettend naïef was. Ook las hij ergens dat als het aan dominee Kersten had gelegen er helemaal nooit een deputaatschap voor Israël had hoeven komen. Dat vindt Jochem heel erg, hij is namelijk erg pro-Israël. Ook ontdekte hij nog meer verhalen over de vermeende grondlegger van de SGP en de Gereformeerde gemeenten. Zo bleek dat hij eigenlijk ook gewoon maar een zondig mens is geweest. Dat was voor Jochem helemaal verrassend, dat stond absoluut niet in alle boeken die hij in zijn jeugd over ds. Kersten had gelezen. Daarom is Jochem begonnen met het schrijven van een boek. De titel hiervan is: ‘Tien dingen die u niet mocht weten over ds. G.H. Kersten.’

7 reacties

  1. Misschien toch een bescheiden beeltenis van de beste man ergens in de kerkzaal, of uitehouwen in het houtsnijwerk van het peperdure kerkorgel? Of anders een schilderijtje in de consistorie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *