Dorpskerk Eelde verandert eredienst in vaccineredienst: “het werd tijd voor een volgende stap”

De PKN Eelde-Paterswolde haalde afgelopen week het nieuws doordat kerkgangers sinds kort hun coronapas moeten laten zien voordat ze deel kunnen nemen aan de dienst, en zet nu een volgende stap. Vandaag ontvingen de gemeenteleden een schrijven waarin de kerkenraad aankondigt de gebruikelijke eredienst tot nader order te vervangen door een zogenaamde vaccineredienst.

Predikant Kaj van der Plas, tevens storyteller en ritueelbegeleider, geeft aan dat op de verplichte coronapas veel positieve reacties kwamen: “Mensen vinden het mooi dat wij ons als gemeente expliciet gelijkstellen aan theater en horeca. Je merkt gewoon dat de maatschappij het prettig vindt als je als kerk zegt: wij zijn ook maar gewoon een instelling voor ontspanning en plezier.”

Die positieve reacties brachten Van der Plas op het idee om nog een volgende stap te zetten: de zondagse eredienst wordt hernoemd tot vaccineredienst. Van der Plas legt uit: “Wij voelden ons al een tijdje onbehaaglijk bij het woord eredienst. Het is ouderwets en moeilijk. Vaccineredienst daarentegen is hedendaags! Bovendien zit er een leuke woordspeling in. Je kunt het zowel lezen als vaccin-eredienst, een dienst voor het vaccin dus, of als een vaccinere-dienst, een dienst die je oproept tot vaccinatie. Leuk gevonden, toch?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *