Dominees gebruiken steeds vaker chatGPT voor hun preek

Hij is bijna niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, de slimme chatbot chatGPT. Veel leraren zitten met de handen in het haar omdat leerlingen dit massaal gebruiken. Bij de redactie van de Kanaän Courant zijn ook signalen binnengekomen dat predikanten steeds vaker gebruik maken van deze chatbot. De redactie heeft hierop met enkele predikanten contact gezocht. Om de rust in de kerkelijke gemeenten in kwestie te bewaren, zullen hun predikanten anoniem blijven.

De redactie sprak als eerste met een voorganger uit een gereformeerde kerk. Deze gaf aan dat hij zijn volledige preek door de chatbot liet schrijven. “ Dat is heel gemakkelijk, je zegt dat hij een zingevend verhaal over de geschiedenis van de goede herder moet schrijven en je hebt prompt een schitterende preek”, aldus de voorganger. 

Op de vraag of de gemeente doorheeft dat hij hier gebruik van maakte antwoordde hij ontkennend: “Nee, dat denk ik niet, zo goed luisteren ze volgens mij niet.”

Ook sprak de redactie met een predikant uit de gereformeerde gemeente die gebruik van de chatbot maakt. “Een hele preek door deze bot laten schrijven is helaas onmogelijk. Daarvoor kent hij te weinig oudvaders. Maar voor het laatste kwartier van de preek is hij enorm geschikt”, aldus de predikant. 

Waarom hij het programma alleen voor het laatste kwartier gebruikte wist de herder  wel te verklaren: “In het laatste kwartier van de dienst is de preek vaak al klaar maar wil ik toch mijn tijd volmaken. Met chatGPT heb ik hier een uitstekende oplossing voor gevonden. Ik geef hem gewoon de opdracht: schrijf een essay van 1000 woorden over de vraag of u al bekeerd bent, met een oproep tot bekering, en eindig met de woorden ‘Eens was ik een vreemdeling voor God en mijn hart’ ”. 

Ook deze predikant denkt niet dat zijn gemeente hem doorheeft of door zal helpen. “Dit is juist de boodschap die ze het liefst willen horen, het lijkt me niet dat ze hier de stem van kunstmatige intelligentie in opmerken”, aldus de predikant.

Eén reactie

  1. Wat interessant om te horen dat dominees steeds vaker ChatGPT gebruiken voor hun preken! Een mooie manier om technologie te integreren in traditionele praktijken. Voor meer informatie over kunstmatige intelligentie en taalmodellen, neem gerust een kijkje op mijn website: https://gptnederlands.com/. Veel succes met de verdere integratie van deze tool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *