De Jonge roept kerken op expertise te delen. “Hoe houden jullie eeuwen mensen zoet zonder dat beloften worden ingelost?”

Iedereen wordt gevaccineerd. De terrassen gaan weer open. De coronacrisis is bijna ten einde. Zomaar een greep uit de beloften van demissionair minister Hugo de Jonge. Maar steeds weer wordt het zuur verlengd en het zoet uitgesteld. De maatschappij begint steeds heftiger te murmureren. Daarom doet de minister een oproep aan de kerken. “Jullie schuiven al eeuwen het inlossen van beloften voor jullie uit en de mensen komen niet massaal in opstand. Hoe dan? Laat mij delen in jullie expertise.”

Moeiteloos somt hij enkele bijbelse vergezichten op die na eeuwen nog geen realiteit zijn geworden. “Geen ziekte, geen dood, wereldvrede, de wederkomst… Kerken zeggen al eeuwen: het komt eraan. En iedereen in de kerkbanken knikt ja en amen. Zoiets probeer ik ook te bereiken.”

In afwachting van een antwoord vanuit de kerken is De Jonge zelf aan het grasduinen geslagen in de Bijbel. Met name het boek Openbaringen vindt hij veelbelovend. “Och ja, dat boek belooft wel zoveel. Maar steeds wordt het uitgesteld. Er worden boeken geopend, bazuinen geblazen, beesten verslagen, uitstel op uitstel. Doet me erg denken aan mijn eigen vaccinatiebeleid. Openbaringen leert me dat je de mensen vooral moet afleiden. Maar ja, waar haal je vandaag de dag nog een draak vandaan?”

Vanuit de kerken blijft het vooralsnog angstvallig stil. De coronaminister laat zich hierdoor niet ontmoedigen en meent het zelf wel af te kunnen met de Bijbel in de hand. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de aangekondigde versoepelingen – die ongetwijfeld niet doorgaan – regelrecht uit de nieuwe beleidsnota ‘Protocollen van Patmos’ komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *