De 7 beste manieren om ruzie te krijgen in de kerk

Ben jij wel eens klaar met de eeuwige eensgezindheid in jouw kerk? Wil je niet langer nederig zijn, maar jezelf aanzetten tot hoogmoed? Wil jij koste wat het kost gelijk krijgen, door jouw persoonlijke mening onder te dompelen in een schijnbaar geestelijk sausje? Dan zijn deze 7 tips voor jou!

  1. Verbouwingsvete

Waarom stel je geen verbouwing voor? De verf bladdert toch al van de kerkdeuren en de kansel moet nodig weer in de lak. Opper een nieuw kleurtje voor de bekleding van de stoelen in de consistorie en een conflict is gegarandeerd. Ria is het met je eens, maar Lucas denkt dat op een dergelijke verandering geen zegen kan rusten.

  1. Kerktijd-kift

De kerkdiensten kunnen best een half uurtje later beginnen. Of vroeger. Het maakt eigenlijk ook niet uit. Iedereen weet dat kerktijden heilig zijn. Torn eraan en het gekibbel begint.

  1. Onaangenaam ontslag

Maak je dominee los van je gemeente, maar veeg alle ware redenen voor dit besluit onder de tafel. Waarom openlijk spreken als het ook achterbaks kan?

  1. Kerkenraadskwestie

Speel mee! Verdeel en heers in de kerkenraad. Sluit jij je aan bij de dominee of bij de scriba? In ieder geval praat je niet meer met Huib, want die is voor Apollos.

  1. Controversiële correspondentieband

Verbreek de correspondentieband met een zustergemeente. Het hele land staat op zijn kop en jij weer in de spotlights. Win-win. 

  1. Berijmingsbonje

Het wordt wel eens tijd om een nieuwe psalmberijming aan de liturgie toe te voegen. Of begeeft de gemeente zich dan op een hellend vlak? Voor je het weet wordt de kerk door twisten neergeveld.

  1. Fusie-ruzie

De kerkscheuring bleek toch niet zo’n goed idee. Dan fuseer je toch weer? Met een beetje plakband en een nieuwe naam kun je zo weer door. Over die nieuwe naam gesproken: daar is toch nota bene niets vrijgemaakts aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *