Curatorium doet proef met bezoeken potentiële studenten op de werkvloer

Afgelopen maand is het curatorium van de Gereformeerde Gemeenten weer bijeengekomen om potentiële studenten te horen. Ieder jaar komen er uit het hele land hoopvolle mannenbroeders om toegelaten te worden tot de opleiding tot predikant. En dat is hard nodig ook, want ondanks de aanhoudende droogte zijn de velden bij het kerkverband nog altijd wit om te oogsten en de arbeiders zeer weinig. Daarom is het curatorium vorig jaar gestart met een proef waarbij ze de potentiële studenten bezoeken op de werkvloer. Op deze manier hopen ze meer talent voor het ambt te ontdekken. Onze verslaggever is afgereisd naar Rotterdam voor een gesprek met de voorzitter van het curatorium om daar meer over te weten te komen.

Een historische gebeurtenis in de geschiedenis van de Gereformeerde Gemeenten is deze proef wel. Maar hoe gaat dat eigenlijk te werk en hoe succesvol is het geweest? Ds. A. F. Blaak, voorzitter van het curatorium wil er gelukkig meer over vertellen. “Wij zijn daar vorig jaar mee begonnen omdat we zo een beter beeld kunnen krijgen van de competenties van de potentiële kandidaten. Het kan natuurlijk dat hij bij zijn bezoek aan het curatorium heel zenuwachtig is. Maar dat er in zijn dagelijkse bezigheden juist iets van hem mag uitgaan wat we tijdens het gesprek niet gezien hebben.”, zegt ds. Blaak.   

Dit initiatief is er dus vooral op gericht om de studenten ook eens van een andere kant te bezien. Zo kan het curatorium ook een completer beeld krijgen van haar kandidaten. Reeds vorig jaar is het curatorium begonnen met deze proef. Toen is er zelfs een student aangenomen op basis van zijn gedrag op de werkvloer. Volgens ds. Blaak betrof dat een automobielverkoper op de Veluwe. “Hij wist eerst aan de potentiële kopers van die auto duidelijk te maken dat ze van zichzelf helemaal geen mooie auto kunnen rijden. Toen mocht hij zo te wijzen op die bank die daartussen kan staan met een lening, dat raakte ons wel. Vervolgens vertelde hij aan die klanten over zijn eigen auto: ”Ik heb alles verloren, maar een gloednieuwe Volvo verkoren, welks eigenaar ik ben.” Zo wist hij de harten van die klanten in die automobielzaak zo te richten op het enige wat van waarde is namelijk een mooie auto. Toen de klant hem vroeg of de kofferbak een beetje ruim was kon hij dat ook zo mooi verwoorden: “Weg wereld weg schatten, gij kunt niet bevatten wat deze kofferbak kan.” Hij wist daar in die automobielzaak van klanten kopers te maken. Hij mocht die kopers ook toerusten door te vertellen over oude beproefde Volvo eigenaren. Die zo rijk mochten getuigen van die uurtjes achter de stuurtjes. Toen wij dit allemaal gehoord hadden waren we natuurlijk diep geraakt. Voor ons was toen wel duidelijk dat de stap naar de kansel voor die man erg klein was.”, zegt ds. Blaak daarover.

De proef was vorig jaar dus een erg groot succes. Ook dit jaar is het curatorium ermee verder gegaan. Dit jaar is men langsgegaan bij een zelfstandig ondernemer in de fitnessbranche. “Vooraf hadden we weinig vertrouwen in deze kandidaat. We hadden nog nooit met iemand uit deze branche te maken gehad. Juist daarom zijn we bij hem langs gegaan.”, aldus ds. Blaak.

Ook nu pakte het bezoek heel verrassend uit. “Wij waren enorm verrast dat men daar in de fitnessbranche zo goed met gewichtige zaken om weet te gaan. Deze kandidaat kon alle zware stof aldaar heel goed verteren. Ook wist hij aan zijn klanten die daar aan het sporten waren zo mooi uit te leggen dat niet iedereen gemaakt is om goede sporter te worden. “Dan kun je het nog zo proberen maar zonder talent zijn het allemaal ijdele inspanningen. Dat talent is toch het enige nodige om een goede sporter te kunnen worden”, vertelde deze zelfstandig ondernemer daar tegen zijn klanten.

Tijdens het bezoek bleek ook dat deze kandidaat in zijn werkomgeving ook al veel ervaring had met het pastorale werk. Er kwamen daar klanten die helemaal in tranen waren omdat ze weer wat kilo’s waren aangekomen. Hij wist ze dan weer gerust te stellen dat ze ook bij vernieuwing weer hun kilo’s kwijt konden raken. “Als u dan daar staat op de weegschaal dan mag het soms zo ruim zijn. Dan lijkt het wel of de kilo’s u niets kunnen doen. Maar dan kan het een uur daarna alweer helemaal weg zijn als u weer aan het snoepen bent. Maar als u blijft zien op dat ene, dat fitnessplan dan zal het zeker goedkomen”, vertelde hij weer aan een andere klant. Volgens ds. Blaak werd het zo duidelijk dat deze broeder heel geschikt is voor het ambt en mochten ze hem toelaten.               

Zo blijkt dat deze proef de afgelopen jaren uitermate succesvol was. De komende jaren hoopt de Gereformeerde Gemeenten er dan ook weer mee verder te gaan volgens ds. Blaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *