Cultuurchristenen herschrijven Lutherlied: “Juist aardse macht begeren wij”

Een groep cultuurchristenen, verzameld in de vereniging Het Kruis Een Dwaasheid, heeft een aangepaste versie van het Lutherlied “Een vaste Burcht” uitgebracht. Daarover liet Het Kruis een Dwaasheid vandaag een persbericht uitgaan.

De wijziging beslaat slechts twee regels. “Geen aardse macht begeren wij/ Die gaat welras verloren” is in de nieuwe versie veranderd in “Juist aardse macht begeren wij/ Die moet ons ras behoren”.

Volgens voorzitter Herman Plat doet het lied met deze wijziging meer recht aan de joods-christelijke traditie dan het oorspronkelijke werk van Luther: “‘Een vaste Burcht’ is een prachtig lied over de strijd tussen goed en kwaad, dat spreekt ons als cultuurchristenen enorm aan. Wij geloven erin dat de verworvenheden van het christendom verdedigd moeten worden.”

Dat het woord “ras” in de veranderde tekst zowel als bijwoord van tijd kan worden opgevat als als etnische afbakening, vindt Plat geen probleem. “Zo’n verandering doorvoeren is niet gemakkelijk. Dat die dubbelzinnigheid er nou toevallig in zit, is iets wat ik op de koop toeneem. Typisch iets voor de mainstream media om op dit soort slakken zout te gaan leggen.”

De jongeren van Forum voor Democratie (JFVD) hebben besloten het gewijzigde Lutherlied te gaan zingen op hun congressen. Tom de Nooijer, SGP-raadslid in Oldebroek, reageert enthousiast op deze ontwikkelingen. “Aan het zingen van dubieuze teksten kan ik als christen natuurlijk niet meedoen. Toch blijkt hier uit wel weer dat wij erg veel overeenkomsten hebben met een partij als Forum. Ook al verschillen onze teksten, we zingen op dezelfde wijs.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *