ChristenUnie verbaasd: “Ik krijg het vermoeden dat je ook té ver kan gaan.”

De tegenvallende verkiezingsuitslag van afgelopen week heeft er bij de ChristenUnie flink ingehakt. Partijleider Mirjam Bikker: “Ik krijg het vermoeden dat je ook té ver kan gaan.”

De christelijke partij zag zich de afgelopen jaren gedwongen om creatief om te gaan met de eigen idealen; kabinetsdeelname zat er anders niet in. Tot vorige week had dat zich dat echter nooit vertaald in slechte verkiezingsuitslagen. Naar nu blijkt heeft toch niet elke CU-kiezer evenveel begrip voor de pragmatische houding van de partij.

Bikker geeft aan heus wel te weten dat niet alles goed ging de afgelopen jaren: “Als je het even heel puur benadert vanuit idealen, dan is het liberaliseren van abortus, het wederrechtelijk verbieden van gezinshereniging en het onteigenen van boeren inderdaad niet in overeenstemming met onze idealen. Maar dat mensen dan soms ook niet meer op ons stemmen, dat is wel even een eye-opener.” 

Sommige partijleden concluderen dat de CU terug moet naar haar wortels om verder verlies te voorkomen. “Dat we bij vorige verkiezingen netto niets verloren, had wellicht gewoon te maken met het CDA dat tegelijkertijd instortte”, zo meent een anonieme CU’er. Partijleider Bikker wil vooraf positief blijven: “We weten nu beter waar de grens ligt. Op die kennis kunnen we verder bouwen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *