Christen zijn én dief? Inbreker Gerrit ziet geen probleem

Gerrit (36) is professioneel inbreker. Toch gaat hij iedere zondag naar de kerk en is hij meelevend lid van een kerkelijke gemeente. Gerrit zelf kan zich geen ander leven voorstellen, maar andere gelovigen reageren vaak negatief op zijn beroepskeuze. 

Al vanaf zijn jonge jaren is Gerrit geïnteresseerd in dieverij. Gerrit: “Stelen heeft voor mij altijd iets speciaals gehad. Als ik als kind een film keek, was ik altijd voor de criminelen. Zelf stak ik natuurlijk ook wel eens een hand in een koektrommel of spaarvarken. Van het een kwam het ander en toen ik ouder werd, ben ik er meer beroepsmatig mee aan de slag gegaan.” Over die keuze is Gerrit nog altijd tevreden: “Bij inbreken komt een hoop handigheid kijken. In die zin is het ook een eerlijk vak. Bovendien betekent het dat je vaak op pad bent als andere mensen dat niet zijn en dat is lekker rustig.”

Andere gelovigen reageren vaak veroordelend als Gerrit over zijn werk vertelt. Dat is niet altijd even makkelijk geweest voor Gerrit: “Dat medegelovigen zo hard oordelen over iets waar ik mijn ziel en zaligheid in stop, dat heeft me veel pijn gedaan. Heel veel mensen accepteren je alleen als je precies op hun manier gelooft.” 

Gerrit vindt dat hij in het stelen juist veel van zijn geloof kwijt kan: “In de Bijbel staan zoveel veroordelingen van materialisme en hebzucht. Als inbreker leer ik mensen dat het ware geluk niet in spullen zit. Dijn en mijn, daar draait het niet om in dit leven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *