CDA oogst lof met nieuw gezicht

In augustus jongstleden verraste het CDA het Nederlandse politieke landschap door Henri Bontenbal (41) aan te stellen als lijsttrekker. Het blijkt een meesterzet te zijn. De nieuwe jonge CDA-voorman heeft binnen korte tijd het christendemocratische geluid weer een heldere klankkleur gegeven. Het is lang geleden dat de klassieke middenpartij zo’n appèl heeft gedaan op potentiële kiezers. Het CDA is terug.

Dit laatste viel ook Bram Thijssen (27) op. Thijssen, toch al jaren overtuigd zwevende kiezer, heeft het CDA op de lijst nog nooit een blik waardig gegund. Daar komt door Bontenbal verandering in. Thijssen verklaart: “Het CDA heeft het afgelopen decennium door Sybrand Boomer toch een beetje een oude-witte-mannenimago gekregen. Het is indrukwekkend hoe de keuze voor een nieuwe voorman voor een radicale omslag heeft gezorgd. Zelden is een politieke partij in nog geen 100 dagen getransformeerd van een oude-witte-mannenpartij naar een jonge-witte-mannenpartij. Het CDA flikt het. En dat terwijl het woord ‘fatsoenlijk’ door partijleden nog overmatig vaak gebruikt wordt!”

Thijssen is niet de enige jonge witte man die door Henri Bontenbal en zijn maat Derk Boswijk richting de christendemocraten wordt getrokken. De partij speelt daar dan ook handig op in met onder andere het initiatief HENRI: De Podcast. Een communicatiemedewerker van het CDA vertelt: “Elke zichzelf respecterende jonge witte man heeft tegenwoordig een podcast waarin hij over zichzelf praat. Wil je een nieuwe doelgroep bereiken, moet je toch op zijn minst wekelijks te horen zijn op Spotify, YouTube en Podimo.”

Dat het nieuwe gezicht van het CDA lof oogst onder Men Z is ook te zien op sociale media. Zo zegt TwanvdGGiN2004 op X: “Henri en Derk zijn echt ziek gebaseerde Chads. Hardcore hele noten en vol op het orgel. Ik kan echt goed relaten.” Inmiddels zijn naast #KiesHenri en ook #IkBenFanri en #StemOpEenJongeWitteMan trending op Instagram, TikTok, X en Refoweb.

Overigens is het CDA ervan overtuigd dat de verjonging van de partij nog meer effect heeft dan zichtbaar is in de peilingen. Derk Boswijk, nummer drie op de kandidatenlijst, geeft aan: “Wij zijn een toekomstgerichte partij. Als kinderen ook mochten stemmen, hadden we misschien wel op zes zetels gestaan!” Zelfs de christelijke hoop – in een wereld waar je niet direct resultaat ziet – is weer terug bij het CDA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *