Brief van Paulus gevonden op Filipijnen, “Waarschijnlijk verkeerd bezorgd”

Een team van nieuwtestamentici en archeologen heeft een bijzondere ontdekking gedaan op de Filipijnen. Op één van de Aziatische eilanden werd in een oude kruik een aantal papyrusrollen ontdekt, met daarop teksten in het koiné Grieks. De teksten konden worden gedateerd op de eerste eeuw en bleken van niemand minder dan de apostel Paulus.

Hoofdonderzoeker prof. dr. O.T. Wrong is enthousiast. “Niemand is ooit op het idee gekomen om buiten het Middellandse Zeegebied naar teksten van Paulus te zoeken”, vertelt hij. “Het is duidelijk geworden dat Paulus een tweede brief aan de Filippenzen wilde schrijven. Om onduidelijke redenen moet er een misverstand ontstaan zijn, en is de brief op de Filipijnen bezorgd. Het kan zijn dat Paulus zelf het adres verkeerd heeft opgeschreven. We weten dat zijn handschrift nogal houterig was. Het kan ook zijn dat de bezorger gewoon niet heeft opgelet.”

Over de inhoud is nog niet veel bekendgemaakt, maar Wrong wil wel een tipje van de sluier oplichten: de apostel zou meer vertellen over wat de doorn in zijn vlees is, wie de weerhouder van de mens der zonde is en waar Abraham mosterd haalde. Ook zou Paulus benadrukken, zo vertelt Wrong, dat het geloof meer is dan een ticket naar de hemel.

Internationaal is er met belangstelling gereageerd. Het Vaticaan claimt het bestaan van de brief al vermoed te hebben. De GBS heeft aangeboden de nieuwe vondst naar 17e eeuws Nederlands te vertalen. Dr. M. Klaassen meldt graag te willen weten wat Paulus te melden heeft over kleding. Toch zijn er ook veel sceptische reacties. Kritische Bijbelwetenschappers stellen dat de brief in de tweede eeuw uit naam van Paulus is geschreven. Dan Brown ziet in de brief bewijs dat Paulus een relatie had met de purperverkoopster Lydia. Journalist David Boogerd is in de wandelgangen erg gefrustreerd dat de Kanaän Courant dit merkwaardige en bizarre bericht “gejat” heeft, waardoor hij nu niets nieuws te melden heeft in de honderdste aflevering van Dit is de Bijbel.

Binnenkort hoopt een onderzoeksteam van Weet Magazine af te reizen om de vondst nader te bestuderen.

Dit is een ingezonden artikel. Ook inzenden? Mail naar [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *