Benoeming prof. dr. Henk van den Belt binnen een week ingetrokken vanwege oude tweets

Apeldoorn – De benoeming van prof. dr. Henk van den Belt als hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) is per direct ingetrokken. Dat bracht het moderamen van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zojuist naar buiten. Een week geleden werd Van den Belt nog door diezelfde synode met volle overtuiging aangesteld. Een aantal oude tweets gelden als oorzaak van dit snelle vertrek.

Van den Belt, de langverwachte opvolger van prof. dr. Arnold Huijgen, kondigde vorige week op X (voorheen Twitter) aan veel zin te hebben in zijn nieuwe deeltijdfunctie. “Altijd mooi om als TUA en PThU een ruildealtje te sluiten”, schreef hij. Enkele dagen later is de betrekking alweer voorbij. Er doken oude tweets op die de gloednieuwe hoogleraar, afkomstig uit de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, in een kwaad daglicht stelden. “De TUA is een gezwel dat kwetsbare theologie van binnenuit kapot vreet”, postte Van den Belt op 14 april 2014 op het toenmalige Twitter. Op 24 november 2016 schreef de gewezen TUA-hoogleraar: “Als je echt antwoord wil op je prangende theologische vraagstukken kun je beter even Amsterdam bellen…” Een latere toevoeging in hetzelfde Twitter-draadje luidde: “Er zijn maar twee verbonden, sukkels!”

In een reactie zegt synodevoorzitter ds. J.G. Schenau tegen de Kanaän Courant dat hij geschrokken is van de oude tweets. “Je kunt het op een respectvolle manier behoorlijk met elkaar oneens zijn, dat is geen enkel probleem en hoort ook bij de theologie, maar daar hoef je geen woorden als ‘gezwel’ bij te gebruiken.” Volgens Schenau laten de vele vervroegde emeritaten zien wat het doet met theologen en hun gezinnen als zij ‘op een verkeerde manier’ bejegend worden.

Henk van den Belt zelf reageerde bedroefd op de ontstane ophef en het besluit van het moderamen van de synode. “Kortste Apeldoornse carrière ooit, helaas. Hier had ik me zeer op verheugd”, klonk zijn officiële statement op X.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *