Baptistengemeente De Rivier splijt over interpretatie “kauwgomballenboom”

In de online gemeentevergadering van Baptistengemeente De Rivier in Hoogeveen zijn de gemoederen hoog opgelopen. Onderwerp van discussie is de interpretatie van het bekende kinderlied De Kauwgomballenboom van Elly & Rikkert. Afgelopen vrijdag zijn enkele aanhangers van de geestelijke en de letterlijke interpretatie uit de zoomvergadering gezet, nadat een ruzie in de zoomchat uit de hand liep.

De liedjes van het christelijke zangduo Elly & Rikkert staan erom bekend verbindend te werken tussen christenen van diverse achtergronden. De veelal Bijbelse teksten zijn een onderdeel van de geloofsopvoeding van veel kinderen. Zo ook bij de zondagsschool van de Baptisten in Hoogeveen, tot daar discussie ontstond tussen de meesters en juffen over het nummer De Kauwgomballenboom

Een anoniem gemeentelid vertelt: “Mijn kinderen en ik hebben jarenlang met plezier dit nummer gezongen. Tot een van de juffen ineens dit nummer aan het zondagschoolcurriculum over de gelijkenissen wilde toevoegen. Ik dacht dat ze een grapje maakte, maar het was bittere ernst.” Ineens bleek de gemeente opgesplitst te zijn in verschillende kampen. Een deel van de kerk las de tekst allegorisch en zag de kauwgomballenboom als symbool voor de zegeningen die de gelovigen mogen ontvangen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Volgers van de letterlijke interpretatie verweten hen kleingelovigheid.

De oudsten moesten tussenbeide komen om het conflict op te lossen, maar dat mocht niet baten. Al voordat het onderwerp op de vergadering aan de orde kwam, werd er met modder gegooid in de zoomchat. Daarbij werden heftige woorden en verwijzingen naar de beladen tekst niet geschuwd. Zo zei een heetgebakerd gemeentelid “Ben je helemaal mal?”, waarop een andere querulant reageerde met “Je kunt de boom in!”

Een van de gemeenteleden probeerde de lucht te klaren via een grapje, maar de uitspraak “Weet je wat het beste is in jouw geval? Neem een kauwgombal” viel niet bij iedereen in goede aarde. Hoe het verder moet met de toekomst van de kerk is nog niet bekend. Er wordt gespeculeerd over een splitsing van Baptistengemeente de Rivier in “De Rivier – Oost” en “De Rivier – West”.     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *