Annemarie van Heijningen in najaar spreekster bij Katwijkse mannenzang

De kogel is door de Nieuwe kerk, zonder daarbij één van de 1800 mannen te raken. Dat is althans de hoop van dirigent Bert Noteboom bij het bekendmaken van exclusief nieuws via de Kanaän Courant: Annemarie van Heijningen, beter bekend als ‘het refomeisje’, wordt de eerste vrouwelijke spreker tijdens de Katwijkse mannenzang. Zij zal bij ieder gezongen lied of psalm een kort meditatief moment verzorgen.

Noteboom ligt deze keuze graag toe: “Het begon eigenlijk toen Marco (den toom, organist, red.) en ik in gesprek raakten over een artikel in het RD over de ontmoetingsdag van een vrouwenbond. We vonden het zo bijzonder dat de sprekerslijst van dat event gedomineerd werd door mannen. En als je dan vervolgens dat artikel leest, dan blijkt dat vrouwen ontzettend veel van ons mannen kunnen leren. Dus toen opperde Marco, ‘waarom doen wij het niet andersom? Laten we een inspirerende vrouw uitnodigen en er naast een avond vol geblèr ook een avond van maken waar we met z’n allen wat wijzer van worden.’”

De keuze voor Annemarie van Heijningen was door Noteboom snel gemaakt:                “Annemarie is zogezegd een beetje mijn vrouwelijke evenbeeld. Net zoals ik opgegroeid in de GerGem, niet altijd even serieus, je kent dat wel. Ik denk dat ze bij de hele club mannen, van vrolijk GB tot ernstig GGiN, wel een gevoelige snaar kan raken.”

Noteboom maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om een van de liederen bekend te maken die op 12 oktober gezongen worden. “Natuurlijk psalm 139 vers 14, want ze heeft wel een goed verhaal nodig als ze in een broek op het podium staat…” De avond wordt traditiegetrouw afgesloten met het zingen van psalm 68. “We zullen nu ook vers 6 gaan zingen op verzoek van Annemarie. Dat is namelijk een van de weinige psalmversjes die over vrouwen gaat.”

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *