AIVD volgt organisten: “Het gros heeft extremistische standpunten”

Het was een grote schrik voor organist Kees van Eersel. Toen hij bij de Nederlandse inlichtingendienst een inzageverzoek deed, bleek de AIVD inderdaad een dossier bij te houden over hem. Navraag bij de AIVD leert dat vrijwel alle organisten preventief gevolgd worden.

Sinds jaar en dag is het mogelijk om bij de AIVD een inzageverzoek in te dienen. Zo kunnen burgers erachter komen of de geheime dienst hen gevolgd heeft. Organist Van Eersel deed, naar eigen zeggen voor de grap, zo’n verzoek en kwam er achter dat er inderdaad een flink dossier over hem bestond.

Uit het dossier zelf werd Van Eersel niet veel wijzer: “Het grootste deel was weggelakt en alles van de afgelopen vijf jaar sturen ze sowieso niet mee, begreep ik.” Een anonieme collega-organist zegt wel te begrijpen waarom Van Eersel door de geheime dienst gevolgd wordt: “Kees denkt gewoon heel extreem over kerkmuziek. Laten we wel wezen.”

Een woordvoerder van de AIVD wil niets over deze specifieke zaak zeggen, maar wil wel kwijt dat in principe alle organisten gevolgd worden: “Het gros van de beroepsgroep heeft extremistische standpunten en bovendien zijn ze bereid daar ver voor te gaan. Persoonlijk heb ik liever een terrorist dan een organist. Met terroristen kun je tenminste onderhandelen.”

Naar verluidt zijn Dick Sanderman en Rien Donkersloot ondertussen naar het buitenland gevlucht.

4 reacties

  1. Ook ik heb een AIVD dossier. Ik had tijdens een concert in de Kampense Bovenkerk geïmproviseerd over een als racistisch aangemerkt lied, De Filistijn, de Tyrier, de Moren. Verzwarende omstandigheid was dat ik als contrapunt gebruikte het lied Moriaantje zo zwart als roet. Er is een hausse aan nieuwe berijmingen van Sinterklaasliederwn t.g.v. KOZP. Moet onze geliefde 1773 Berijming binnenkort ook herzien worden? Komen demonstranten met Amnesty in het kielzog binnenkort naar kerken waar 150 het hoogste getal opp het Psalmbord is en blijft? Goede Zondag, goede aandacht!
    Jos van der Kooy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *