4e Musketiermannen in crisis: “Besta ik wel zonder dat iemand mijn T-shirt ziet?”

Pastoraal werkers hebben het druk in coronatijd. Naast extra aandacht voor eenzame ouderen of chronisch zieken, is er een opvallende nieuwe groep die afgelopen maanden in zicht komt: leden van de 4e Musketier. Veel partners van 4M-mannen kloppen aan bij het pastoraat om hulp te vragen voor hun echtgenoot.

Een lid van het pastoraal team van de VEZ in Zwolle vertelt: “Normaal gesproken gaan veel van onze mannelijke leden minstens eenmaal per jaar op karakterweekend van de 4e Musketier. Daar ontlenen ze 80% van hun identiteit aan. Corona confronteert hen met het feit dat ze buiten de Musketiers nauwelijks een karakter hebben.”

Hoe langer de pandemie duurt, hoe meer schrijnende verhalen er naar boven komen. Zo ook van Helma, die alarm sloeg over haar echtgenoot Steven. “De situatie thuis is onhoudbaar sinds het mannenweekend van april 2020 werd afgelast. Richard geniet normaal gesproken enorm van de weekenden. Vuur maken, vis vangen, Bijbelstudie, afzien. Hij is inmiddels zo rusteloos dat hij laatst onze mooie wilde kers heeft omgehakt. Die had zulke mooie bloesem kunnen geven.”

Corona confronteert hen met het feit dat ze buiten de Musketiers nauwelijks een karakter hebben.

Wat de situatie verergert is het opnieuw niet doorgaan van Opwekking. Dit weekend is doorgaans een feest van herkenning voor christelijke mannen, die vier dagen lang trots kunnen rondlopen in hun rode shirt. De pastorale medewerker hoopt daarom dat de maatregelen snel versoepelt zullen worden. Ze doet daarbij alvast een oproepje aan kerken om zoveel mogelijk openluchtdiensten te organiseren als mogelijk.  

Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg zien ze een scherpe stijging van Musketiermannen die het maar moeilijk trekken in deze crisis. Daarom geven hulpverleners korting wanneer iemand komt opdagen in zijn rode shirt met een 4 erop. Niet alleen zijn daardoor de hulpbehoevenden makkelijk te herkennen, maar in de wachtkamer herkennen zij ook elkaar. Helma ziet Richard weer wat opleven. “De GGZ is weliswaar geen kerk, maar samen op een bankje zitten in je musketiershirt is toch waar ze het voor doen, hè.”

Eén reactie

  1. Gelukkig zijn de nachten nog steeds koud, ik slaap al maanden in mijn rode polo… Heb er drie dus er kan ook steeds eentje in de was en een in de kast. Tijdens mijn dromen ’s nachts beleef ik de laatste tijd de spannendste avonturen en ben ik meestal de held!

    Musketier sinds 2012 – sinds 2020 vooral @home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *