Vrijzinnige predikant gebruikt AI om preken te schrijven. “Mijn gemeenteleden merken geen verschil”

De zondagse preekbeurt bezorgt menig predikant kopzorgen. Een preek schrijven die zowel origineel als opbouwend is en zowel pakkend als stichtend, dat valt nog niet mee. Tom Patersma, vrijzinnig predikant in Hilversum, koos voor een innovatieve oplossing: sinds kort gebruikt hij kunstmatige intelligentie om preken te schrijven. 

Patersma: “Het idee om met AI (Artificial Intelligence, red.) aan de slag te gaan ontstond toen ik naar de podcast van Alexander Klöpping luisterde die op die manier in elkaar was gezet. Er zat niet altijd even veel logica in, maar het klonk heel fris. Toen dacht ik: als een podcast kan, dan zal een preek toch ook wel gaan?”

Het programma van de inventieve predikant gebruikt oude preken om nieuwe te generen. In de oude teksten zoekt het zelflerende algoritme naar patronen die in de nieuwe toegepast kunnen worden.

De resultaten zijn tot dusverre veelbelovend. Waar de vrijzinnige predikant vroeger zo een ochtend zat te ploeteren op zijn referaat, is hij nu in vijf minuten klaar. Hoewel het programma niet kan controleren of de geproduceerde preek interne samenhang heeft, heeft dat tot op heden geen problemen opgeleverd. Patersma: “Mijn gemeenteleden merken geen verschil. Ideaal!”

Update: enkele uren na publicatie van dit artikel laat de vrijzinnige gemeente Hilversum weten de samenwerking met Patersma op te zeggen. De predikant had net de laatste hand gelegd aan een functie van zijn AI die het in staat stelt om de gefabriceerde preken ook voor te lezen. Hiermee maakte Patersma zich volgens de kerk definitief overbodig. De vrijzinnige gemeente biedt de AI nu een voltijdsfunctie aan.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *