Aan het firmament van christelijke liefdadigheidsinitiatieven is een nieuwe ster gaan blinken. Afgelopen woensdag vond de officiële oprichtingsvergadering van de vereniging Orgels Voor Afrika (OVA) plaats. De plannen van OVA zijn ronduit ambitieus te noemen: het volledige Afrikaanse continent moet voorzien worden van kerkorgels en stichtelijke zangbundels.
Oprichters van OVA zijn de broers Wim (57) en Herbert (55) Klompenhouwer. Afrika voorzien van kerkorgels voelt al jaren als hun roeping. Wim: “Herbert en ik zijn al van jongs af aan erg betrokken op de zending. We houden van de verhalen over onze Afrikaanse, Aziatische of Zuid-Amerikaanse medemens en hoe zij uit de duisternis tot de waarheid van de Reformatie gebracht worden.” Herbert: “Maar we schrokken ons eerlijk gezegd wezenloos toen we zagen hoe de kerkdiensten er daar aan toe gaan.”
Schokkend is voor de gebroeders de vorm van met name de Afrikaanse kerkdienst. Herbert: “Het verschilt per plek natuurlijk, maar je ziet trommels, fluiten, dans en ik weet niet wat. Eigenlijk zie je alles, behalve het kerkorgel. Terwijl dat uiteraard juist is hoe Calvijn en een keur aan oudvaders het gewild hebben. Dat raakte ons diep. Wat een geestelijke armoede!”
Uitvloeisel van die bewogenheid is nu de oprichting van OVA. OVA heeft als doel om in Nederland geld op te halen om daarmee kerkorgels en psalmboeken naar Afrika te sturen. Herbert: “Een reusachtige opgave, want één zo’n orgel kost al gauw een paar duizend euro. En in Afrika wonen toch al gauw heel veel mensen, dus dat gaat aardig in de papieren lopen.” Toch zijn de broers welgezind. Ze hebben al meerdere financiële toezeggingen van reformatorische ondernemers binnen en ook wat betreft de vrijwilligers hebben ze niets te klagen.
Waar de organisatie in Nederland al aardig op stoom begint te komen, is er in het doelgebied nog wel een slag te maken geeft Herbert toe: “We hebben nog weinig contacten in Afrika, dus waar we die orgels precies heen gaan brengen weten we nu nog niet. Er loopt nu trouwens wel iets met iemand uit Colombia, maar ik moet nog even nakijken of dat nou boven of onder in Afrika ligt. Maar dat is van later zorg! We helpen onze Afrikaanse medemens, en daar gaat het om.”
Och, of ‘t eens gebeuren mocht dat hier ook een deeltje Zijner erve tot het waarlijke besef mag komen dat alleen zij worden aangenomen tot kinderen des geloofs die bij ‘t kerkorgel zingen.
Orgelmakerij doneert aan orgels voor Afrika
Uit ideële gronden en wegens krimpende markt binnen de gereformeerde gezindte maakte een orgelmakerij uit Barneveld In het kader van haar 12½-jarig jubileum onlangs bekend een aantal digitale orgels van het type Magnificat te doneren aan Orgels voor Afrika.
De samplesets voor dit model zijn gemaakt in een bekende Nederlandse Mariakerk, nadat sinds een brand de dag na palmzondag 2019 de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Franse hoofdstad voorlopig niet voor het maken van samples beschikbaar kon worden gesteld. Helaas wenste ook het Vaticaan het grote Cavaillé-Coll-orgel in de Sint-Pietersbasiliek niet voor sampling beschikbaar te stellen, vooral uit angst dat de intoductie van de digitale Magnificat op termijn ten koste gaat van de pinksterhymne Veni Creator.
Na rijp beraad is ervan afgezien de Afrikaanse versie van de Magnificat uit te rusten met samples van bekende orgels in Kampen en Arnhem. Dit in verband met verwachte protesten vanuit de Black-music-matters beweging. Ondanks het goede voorbeeld van burgemeester Halsema heeft de bekende familie Zwart (!) nog steeds geen officiële excuses gemaakt dat grootvaders bekende Strümphler-orgel in de Amsterdamse Kloof – thans een Arnhems waterorgel – in 1792 vermoedelijk grotendeels uit slavernijgelden is bekostigd.
Als alternatief is nog gedacht aan de Bätz-orgels van Nieuw-Middelburg (Paramaribo) en Batavia (Jakarta), maar in verband met de Covid-reisbeperkingen konden de benodigde samples van deze koloniale instrumenten niet tijdig voor het 12½ jarig jubileum worden gerealiseerd.
Een prachtig initiatief. Stap voor stap ook onze gekleurde medemens wegleiden van de zonnige/zondige wereld naar de juiste wereld die zwarter is dan mijn kousen.
Ik denk dat afschaffen van dans tijdens de dienst nu nog een te grote stap is; eerst maar eens dat orgel erheen en gaan dansen op hele noten.