“Wil jij je diepgaand bezighouden met vragen over wereldgoals en buitenspeltechnologie? Dan is het Reformatorisch Dagblad op zoek naar jou!”, zo begint de jongste vacature van het Reformatorisch Dagblad.
Een voetbalredactie zou een nieuwe toevoeging zijn aan het kleurrijke palet van de krant die als sinds 1971 bestaat. Tot op heden stond de reformatorische zuil niet bekend om zijn liefde voor voetbal. Kanaän Courant vroeg daarom hoofdredacteur S. de Bruijn om een reactie.
De Bruijn: “Het idee ontstond eigenlijk toen ik in mijn omgeving merkte dat steeds meer seculieren besloten om principieel niet naar het WK in Qatar te kijken. Op zo’n moment besef je dat principieel geen voetbal kijken in deze tijd wel heel wereldgelijkvormig is geworden. Daar moeten we niet blind voor blijven. Over Blind gesproken: waarom wordt die slome eigenlijk nog opgesteld?”
Idealiter wil het Reformatorisch Dagblad de artikelen over voetbal wel verbinden aan de gereformeerde leer. De Bruijn: “Het viel mij op dat het stadion en de reformatorische kerk een aantal zaken gemeen hebben. Zo denk je steeds dat je wel gaat winnen. Dat je er bijna bent. Maar dan slaat de zonde toe. Je mist je doel. Door mannen als Van Dijk en Berghuis wordt je erbij stilgezet dat het zomaar niet gaat. Het is altijd tekort.”
Aan het functioneren van scheidsrechter Lahoz in de kwartfinale Nederland-Argentinië wil De Bruijn niet teveel commentaar wijden. “Van nature verdienen we allemaal een rode kaart. Negentien gele kaarten vallen daarbij in het niet.”
Op de vraag welke doelgroep het Reformatorisch Dagblad voor de functie dan precies voor ogen heeft, reageert De Bruijn: “Je hoort vaak van vooraanstaande dominees dat ze vroeger in de voetbal hebben geleefd. Wij willen hen vragen terug te keren naar het veld waar zij van achter de bal vandaan zijn geroepen. Daar kunnen theologie en voetbaäl – excuses: voetbal – elkaar ontmoeten.”
Volkomen terecht. Er zijn zovele gelijkenissen. Denk aan de samenzang voorafgaand aan de opening. De vele doelmissers. Het buitenspel staan. En natuurlijk de VAR die min of meer vergelijkbaar werk verricht als de Generale Synode.