Nieuwe waakzaamheid: boeken recenseren die nog niet geschreven zijn

In deze tijd waarin het buitengewoon moeilijk is om het kostelijke van het snode te onderscheiden, stormen  ieder ogenblik nieuwe ketterijen op de reformatorische gezindte af. Adequaat reageren is daarbij van het grootste belang en vanuit die gedachten hebben diverse bevindelijke predikanten hun krachten gebundeld. Samen namen ze het initiatief om voor alle mogelijke thema’s boekrecensies in het voren te schrijven, zodat gewaarschuwd kan worden voordat een boek überhaupt van de drukpers is gerold. Er kunnen immers niet genoeg wachters voor de poorten staan om alle vijanden tegen te houden.

Initiatiefnemer ds. Clements (Gereformeerde Gemeenten, Gouda): “In onze tijd, waarin iedereen die niet zoveel te doen heeft maar een boek gaat schrijven, ligt dwaling immer op de loer. Met predikanten van verschillende denominaties hebben we de koppen bij elkaar gestoken om deze ontwikkeling het hoofd te bieden. Tijd om alle uitgevers en ketterse theologen in de gaten te houden, hebben we niet; er is meer werk te doen! Daarom hebben we besloten om in het voren recensies te gaan schrijven. Zo kan er altijd adequaat gereageerd worden op opkomende dwalingen. Voordat de eerste ketterse letter op papier komt, hebben wij dan al een bevindelijke reactie. Ideaal!”

Naar verluidt liggen er reeds stukken klaar tegen een moderne versie van de Christenreis en tegen een fusie van de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten. Dat het systeem echter nog niet helemaal waterdicht is, bleek wel bij het verschijnen van Maria: icoon van genade van prof. Huijgen. Clements: “Helaas, die hadden we niet zien aankomen. Die dekselse schavuit heeft ons toch weer weten te verrassen! Maar een kleinigheidje houd je toch en op basis van de kaft hebben we toch een recensie kunnen schrijven die de oude waarheden volledig recht doet.”

Op de vraag of het niet een beetje kortzichtig is om zo om te gaan met nieuwe ideeën reageert de predikant resoluut: “Grote waakzaamheid past ons als het gaat om dwalingen! Wellicht serveren we nu incidenteel iets af wat toch zo kwaad nog niet was, maar over het algemeen kun je het aan de titel toch echt wel aflezen. En je kan het ook omdraaien: dan had de auteur maar een duidelijkere titel moeten kiezen!”

Eén reactie

  1. Een goed initiatief dat zo’n 2000 jaar geleden genomen had moeten worden. Toen is er een Nieuw Boek geschreven dat niet strookt met het Oude Boek. Pas op latere leeftijd leerde ik over de Waarheid wat betreft mijn Praxis, in Leviticus 20: ach en wee…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *