Sinds de stichting Closed Doors de christelijke escaperooms heeft geïntroduceerd als veilig vermaak voor christelijk Nederland, is er veel kritiek gekomen op de escaperooms. Arjen Poort is directeur van de stichting en licht toe: “Het idee is eigenlijk vrij eenvoudig. We bieden verschillende escaperooms aan die afgestemd zijn op het kerkverband van de deelnemers. Het doel van de escaperoom is natuurlijk hetzelfde: binnen de tijd en zo snel mogelijk ontsnappen.”
De redactie van de Kanaan Courant vroeg Poort waarom er is gekozen voor verschillende escaperooms per kerkverband. “Voorheen hadden we een katholieke (algemene) escaperoom. Je kon pas ontsnappen nadat de eenheid was hersteld in kerkelijk Nederland. Herhaaldelijk moest de brandweer de spelers uit de escaperoom redden.”
Ondanks dat eenescaperoom per kerkverband op het eerste gezicht een goede oplossing leek, blijkt uit de recensies het tegendeel. Wij zetten de recensies voor jou op een rijtje!
A. Nobbels (23, GGin): “In de escaperoom voor de GerGem moet je eerst puzzels oplossen zodat je op het smalle pad terechtkomt; mede door delen van de institutie van Calvijn over te schrijven.. Aan het einde bleek echter dat je van tevoren uitverkozen moet zijn om er überhaupt uit te kunnen komen.”
Sara van der Linden (39, CGK): “Eerst moesten we het derde verbond vinden, dat kostte ons al bijna alle tijd van de escaperoom. Daarna werd één iemand als soort van ouderling verkozen om de laatste deur te openen. Dat was ik dus en dat gaat niet als vrouw. We hebben toen nog een bonus-synode gehouden om het gedoogbeleid voort te zetten, dat was wel spannend.”
C. de Wit (52, PKN confessioneel): “De escaperoom voor PKN was veel te makkelijk gemaakt. Meerdere antwoorden waren goed voor dezelfde puzzel. Één van de puzzels die voor onenigheid zorgde, was een viercijferig hangslot. Je moest daar de leeftijd van de aarde op invullen. Heel flauw.”
Anoniem is nog meer geklaagd. Mormonen moeten naar Texas City voor de laatste clou, Rooms Katholieken voltooien de escaperoom als ze maar gebruik maken van het emmertje water bij de ingang, bij de Vergadering van Gelovigen gaat het vooral om hoe verder na de escaperoom, en bij de NGK komt nauwelijks iemand opdagen, ondanks dat voor de NGK twee escaperooms zijn gecombineerd.
Buiten het terrein van de escaperooms van stichting Closed Doors ziet de beveiliging wel eens wat buitenverbanders hun eigen escaperoom spelen. Stichting Closed Doors kreeg daardoor het idee om voor thuislezers ‘Paniek met Paauwe’ (een escaperoom bordspel) uit te brengen. Zo kan je ook thuis je eigen escaperoom spelen met je eigen spelregels.