Na geruchtmakende acties waarin de vereniging o.a. aardgas, boeren en Zwarte Piet aangreep om de moderniteit te bestrijden, was het even wat stiller rondom Civitas Christiana. Met een petitie tegen de auteur van het kinderboekengedicht staat de reactionair-katholieke stichting echter weer behoorlijk in het middelpunt van de belangstelling. Volgens oprichter Hugo Bos heeft de stichting als doel om het rijk van Maria te laten ontstaan. Heeft dat kans van slagen? Wij vroegen het drie experts, en omdat die het met elkaar eens waren ook nog aan iemand anders.
Volgens Ernst van den Hemel, religiewetenschapper verbonden aan het Meertens Instituut, is de kans op succes vrij klein: “Dat ‘Rijk van Maria’, zoals dat door Civitias Christiana wordt nagestreefd, is in feite een samenleving met een zeer strikte hiërarchische orde die nogal afwijkt van wat we tegenwoordig gewend zijn. Ik kan me niet voorstellen dat dat brede aantrekkingskracht heeft.”
Ook hoogleraar Erik Borgman tempert de conservatieve verwachtingen: “Je moet goed bedenken dat de Civitas Christiana niet alleen zeer reactionair is, maar ook zeer katholiek. De Reformatie zien ze daarom ook als een revolutie die bestreden moet worden. Dat heeft tot gevolg dat conservatieve protestanten ook al snel uitgekeken raken op deze club.”
Missioloog Stefan Paas sluit zich aan bij de woorden van Borgman en Van den Hemel. “Het is een beetje tegen mijn gewoonte in, maar ik heb er simpelweg niets aan toe te voegen”, aldus Paas, die ons vervolgens verbaasd vraagt hoe we eigenlijk aan zijn nummer zijn gekomen.
Omdat we graag evenwichtig verslag doen, vroegen we ook Barend Biesloo naar zijn mening. De 58-jarige vrijwilliger bij Civitas Christiana meent dat de experts wat te beperkt kijken: “In mijn omgeving merk ik dat de boodschap van de stichting veel weerklank krijgt. De moderniteit heeft zijn langste tijd wel gehad, dat mag duidelijk zijn!”