Gomarus lichtte ook ouders in van leerlingen met evangelische gevoelens

Na het debat met minister Slob over het Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem, kwam afgelopen weekend wederom een schandaal aan het licht. Hoewel journalisten eerder rapporteerden over de negatieve ervaringen van LHBTI-leerlingen, bleek er ook een protocol te zijn voor leerlingen met een ‘afwijkende’ geloofsovertuiging. Dit blijkt uit een gesprek dat de redactie van de Kanaän Courant had met een oud-docent van de school. “Als wij merken dat een leerling zich te vrijmoedig uitlaat over de naam Jezus of de bevindelijke gangen die God met zijn volk gaat verwerpt, zijn wij uit veiligheid voor de leerling zelf genoodzaakt de ouders in te schakelen”, stuurde een bestuurder in 2016 in een interne e-mail.

Zo ontstond de situatie dat Jan-Arie Blom (18) uit Tricht enkele jaren terug aan zijn ouders moest opbiechten dat hij naar de EO-Jongerendag was geweest. Hij hield er een bittere nasmaak aan over: ”Ik was er nog niet klaar voor om dat op te biechten”. Anneline van Dijke uit Hardinxveld Giessendam overkwam iets soortgelijks. Zij kwam openlijk uit voor haar ‘overdoop’ tijdens een bijzondere reis naar Roemenië. “Mij werd duidelijk gemaakt dat dit niet de gang van zaken was op deze school. Ik kon kiezen: of zij vertelden het mijn ouders, of ik moest het zelf doen”.  

De school verklaarde dat het zich genoodzaakt zag om in te grijpen vanwege de voorbeeldfunctie die leerlingen hebben. “Als we dit tolereren, begeven we ons op een hellend vlak. Laat het duidelijk zijn dat we ons daar niet willen begeven.” Tweede Kamerlid dr. R. Bisschop (SGP) verklaarde dat het Gomarus tekort is geschoten, maar dat aan artikel 23 niet getornd mag worden. “Sociale veiligheid op scholen is belangrijk, zelfs voor evangelischen.”

Eén reactie

  1. Laten we vooral de evangelische praxis bestrijden, al dan niet middels sociale dwang. Je gevoel is een zaak van het hart, maar de vraag is: is er wel geklapt en gezwaaid en gehuppateet?

    Zo ja, dan kan ik, zelfs met mijn oriëntatie, slechts verwijzen naar RPF-politicus Leen van Dijke: “Waarom zou een evangelische medemens beter zijn dan een dief?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *