Gemeenten in de Biblebelt merken een sterke toename van mensen die zich aanmelden voor het traject Nederlands als Tweede Taal (NT2), zo blijkt uit onderzoek van deze krant. De zogenaamde NT2-projecten zijn oorspronkelijk bedoeld voor nieuwe Nederlanders die thuis alleen hun moedertaal spreken en daardoor moeite hebben met het invullen van officiële documenten.
Volgens Stieneke Minderhout (32 jaar, taaljuf in Ridderkerk), zijn het inderdaad steeds vaker mensen met een autochtone reformatorische achtergrond die zich aanmelden. Een verklaring vindt zij in het feit dat er in de hechte gereformeerde gemeenschap onderling voornamelijk tale Kanaäns wordt gesproken en veel minder standaard-Nederlands. ‘Het zijn over het algemeen de kinderen die nog wel goed standaard-Nederlands spreken. Bij de ouders merk je dat zij wel in de wereld, maar niet van de wereld zijn.’ Bert (49 jaar, leider van jeugdvereniging Onderzoekt de Schriften in Harskamp): ‘Ik heb hier geen blijvende stad, maar toch is het goed om op reis naar mijn eeuwige bestemming aansluiting te hebben met de jongelingen der gemeente. Het is van groot belang dat vanaf de moederschoot wordt onderwezen dat zij hun Pniël moeten kennen. Oude blaadjes moeten vallen, maar jonge blaadjes kunnen vallen.’
Een deelneemster uit Kesteren wil anoniem wel verklaren dat het traject haar veel moeite kost: “Zien is nog geen hebben, weet u. Daarnevens moet men waken voor een proces van verachtering. Maar na het zure komt het zoet en ik word binnenkort gedaagd in de vierschaar om mijn diploma te halen.”
Dat het toch maar moge staan te gebeuren, dat deze” tale” tot stichting
ende opbouw van onze jonge broeders en zusters moge zijn!