Door het oplopende watertekort in Nederland dreigen veel kerken in de knel te komen. Alle denominaties die ons land rijk zijn, kennen zo hun eigen problemen. Om te beginnen is de Rooms-Katholieke kerk de grootste kerk en daarmee ook de grootste waterverbruiker. Er dreigt een stevig tekort aan het gewijde water (ook wel wijwater genoemd) waarmee de kerkganger zich reinigt bij binnenkomst. Een stevige wandeling voor aanvang van de mis, waar ook nog stevig bij gezweet wordt, lijkt voorlopig de oplossing om toch gereinigd naar binnen te kunnen.
In protestantse kerken lijkt het erop dat het watertekort ook voor grote overlast gaat zorgen. Met name bij de bediening van de doop worden gemeentes voor grote vraagstukken geplaatst. Binnen de Gereformeerde Gemeenten oppert men het idee om gebruik te maken van de uitgekochte boeren: “Vanwege de vrijgekomen erven, kunnen we onze zuigelingen toch nog op het erf van het verbond plaatsen”, aldus scriba W.A. ter Kort.
Ook het glaasje water voor de dominee ligt door de aanhoudende droogte onder spreekwoordelijk vuur. Een alternatief lijkt het bekende frisdrankmerk 7up te worden. “Het getal van de volheid en het wijst naar boven, zou dit geen teken zijn?”, vraagt ds. D. Zoet zich af. Het frisdrankconcern lijkt voorlopig een monopolie te hebben, maar op het moment van schrijven beraamt Sprite plannen om haar naam met enkele letters te wijzigen.
Baptisten (of wederdopers) lijken er, in tegenstelling tot andere kerken, het best vanaf te komen. Zij zien dit dan ook als een teken van boven. “Onderdompeling in een plaatselijk beekje wordt nu, geleid door Gods geest, aan ons opgelegd”, laat voorganger Harold Velten weten. Hij adviseert andere kerkgenootschappen om hun voorbeeld na te volgen: “Of je nou besprenkelt met kraanwater of met rivierwater maakt weinig verschil, het enige wat telt is dat je een keer kopje onder gaat. Dan volgen er stromen van zegen!”