Boekrecensie: De 7 vinkjes van een gereformeerde ouderling

Niet iedereen is geroepen om de baas te spelen in deze wereld. Daar is meer voor nodig dan alleen geboren worden. Toch lijkt het alsof er mensen zijn die het komt aanwaaien om een invloedrijke functie binnen de kerk te bekleden. 

De bekende schrijver G.H. Kuyper bracht onlangs een boek uit over de 7 vinkjes van een gereformeerde ouderling met als ondertitel hoe mannen zoals ik geroepen zijn om de baas te spelen. Daarin geeft hij door middel van kritische zelfreflectie aan hoe hij zijn rol ziet in de gereformeerde samenleving en die van andere succesvolle mannen. Volgens Kuyper zijn er 7 vinkjes waaraan iemand aan moet voldoen om, zonder zichtbare moeite, invloedrijk te zijn binnen de gereformeerde wereld. 

1. Je bent een man. Uiteraard ben je een man! Als de vrouw in het ambt dreigt te komen, stuur je op een kerkscheuring aan. 

2. Je hebt een natuurlijke lichte trilling in je stem bij het aankondigen van een psalm of het voorlezen van de mededelingen. Soms oefen je hem ’s avonds voor de spiegel om in vorm te blijven.  

3. Je gezin heeft de minimale omvang van 6 personen, voor minder doe je het niet. Je bent gebrouilleerd met ten minste één gezinslid. Binnen je familie ben je niet de makkelijkste. Soms ben je genoodzaakt om een verjaardag over te slaan vanwege interne reuring. 

4. Getrouwd met een vrouw die fungeert als informatiebron. Schoolpleinen, uitjes met de kerk, vrouwenvereniging etc. je vrouw komt overal en is lid van alle verenigingen. Voor de gezelligheid uiteraard, en zeker niet om te kletsen over anderen! Dat ze af en toe, per ongeluk, iets te horen krijgt over iemand uit de kerk vind je natuurlijk niet erg. Kan ze niks aan doen, mensen zeggen dat zomaar tegen haar. Je controleert uiteraard niet de bron: het komt van je vrouw, dus betrouwbaar!

5. Je rijdt in een net iets te grote auto. Klimaat? Goede voorbeeld? Fietsen? Nooit van gehoord! Lopen is iets van vroeger en sinds de auto gedoogd is op zondag, heb je er geen moeite mee om lekker breed te parkeren. 

6. Je hebt een eigen bedrijf. Het liefst agrarisch of iets met groen en natuur. Maakt niet uit, je kan in ieder geval gaan en staan waar je wilt. Aan discriminatie doe je uiteraard niet, maar toevallig is iemand uit je kerk net iets geschikter om voor jou te werken. Dubbele belangen? Nooit van gehoord!

7. Zeven is niet alleen het getal van de geestelijke volheid, maar in dit geval ook van de letterlijke volheid. Je bent tenminste een paar kilo’s te zwaar. Dat komt overigens wel weer goed uit als mensen over je zeggen dat je te zwaar bent. Bedoelen ze nou je gewicht of je geestelijke ligging? 

Het boek is een verzameling van anekdotes en beschrijvingen per vinkje. Een schematische volgorde waar de schrijver overduidelijk goed mee uit de voeten kan. Een kritische kanttekening moet geplaatst worden bij de schrijfstijl van Kuyper, aangezien hij soms nog de woorden en naamvallen uit de eerste editie van de Statenvertaling gebruikt. Toch is het boek de moeite waard om te lezen. Te koop bij de betere boekhandel in uw dorp, te herkennen aan het bordje ‘op zon- en feestdagen gesloten’. 

Boekgegevens:

“De 7 vinkjes van een gereformeerde ouderling”, G.H. Kuyper, uitg. Pro-Mattheüs Scherpenzeel, €24,95

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *